Svårflörtad

Jag är väldigt kräsen, eller har blivit, vad gäller kameror. Köpte i höstas en Panasonic GX8 med några gluggar och tycker den fungerar bra att fota med. Däremot trivs jag inte alls att filma med den, tyvärr. Sen är det en micro4/3 med allt vad det innebär, cropfaktor, skärpedjup och ljusinsläpp, så jag var medveten om att steget ner från Canon fullformat skulle kännas. Men jag tycker inte om bruset som uppstår redan vid ISO 800 så jag började leta runt bland andra kameror. Började även jobba i fotoaffär så jag fick plötsligt tillfälle att prova fler kameror rent praktiskt. Efter några månader så inser jag att Fujifilm är det märke som flest lovordar och lämnar båda Canon och Nikon för. Så då måste det ju vara det märket jag ska ha? Provade Fujifilms ena promodell, X-T2, med den bättre kitzoomen 18-55mm F/2.8-4. Jämförde den med min Panasonic Lumix GX8 på samma ISO, bländare, slutarhastighet med mera. Och nej, jag blev inte imponerad.
X-T2 är en jättehärlig kamera när man har ljus men så fort det mörknar så gör även kameran det. Fokusen fladdrar och har svårt att hitta rätt. Vitbalansen (jag körde på auto) blev väldigt kall (vilket är en struntsak egentligen då det är lätt att justera i efterhand, men många bäckar små) och låser man inte ratten till slutartiden så ändras den utan att man rör den. Sen provade jag att fota när jag var ute med hunden. Jag kunde inte ändra ISO med bara en hand (kopplet i den andra) vilket störde mig. Såklart också en småsak men men. Körde även en runda med manuell blixt för att jämföra med min Panasonic.

fuji_vs_pana

Nu borde jag ju inte avslöja vilken som är vilken men jag måste ju.
Höger är Fuji och vänster således Panasonic.
ISO 100, f/5,6, 1/125 och cirka 50mm på båda. Viss beskärning för att få ungefär samma utsnitt.
Återigen, Fuji X-T2 är ingen dålig kamera på något sätt. Det finns sjukt mycket att hämta upp i RAW-filerna men jag blev inte imponerad. Fuji X-T2 kostar strax över 16.000SEK och min GX8 mellan 5.500SEK och 8000SEK så jag känner att det borde finnas större skillnad i bildmaterialet. Så tyvärr Fuji, det blir inte en Fujifilm för mig.
Sen ska jag tillägga att X-T2 har mycket andra fördelar gentemot GX8. Egentligen lite dumt att jämföra de två nästan. Så jag har bara jämfört bilderna jag har fått ur kamerorna.
Jakten på en bättre kamera fortsätter!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s